VPN instellen op Windows 10

You are here:
< Terug
Windows 10 Privacy

Veel VPN-aanbieders leveren speciale software waarmee je gemakkelijk en snel verbinding maakt met hun verschillende VPN-servers. Het kan echter handig zijn om de VPN-verbinding door Windows zelf te laten afhandelen. Soms heb je zelfs geen andere keuze, bijvoorbeeld bij een VPN-netwerk van je werk. Gelukkig beschikt Windows zelf over een functie die je in staat stelt een VPN-verbinding op te zetten. In deze stap-voor-stap handleiding bespreken we hoe je een VPN-verbinding in Windows 10 opzet.

Voor het opzetten van een VPN-verbinding met Windows 10 moet je de juiste inloggegevens voor toegang tot de VPN-server hebben. Als je die niet hebt, neem dan contact op met de serverbeheerder.

Er zijn veel redenen waarom mensen een VPN gebruiken. Dit zijn de meestvoorkomende:

  • Versleuteling van data voor extra bescherming tegen hackers (en andere afluisterende partijen, zoals overheden en bedrijven)
  • Veilig gebruikmaken van openbare netwerken
  • Toegang tot diensten die alleen binnen het netwerk van een bedrijf of instelling gebruikt kunnen worden
  • Verbergen van je echte locatie en IP-adres
  • Anoniem downloaden van torrents
  • Omzeilen van regio-blokkades van bijvoorbeeld bepaalde filmdiensten (Netflix) of social media netwerken
  • Omzeilen van censuur in een land
  • Versnellen van een verbinding met een andere server

Stap 1: VPN-instellingen openen

Allereerst moet je zorgen dat je op Windows bent ingelogd op een account met ‘beheerrechten’. Meestal heeft de eigenaar van de computer deze rechten. Hij of zij kan die ook uitdelen aan anderen.

Ga naar het startmenu en klik op Instellingen, het configuratie-onderdeel in Windows. Deze knop wordt vaak afgebeeld als een tandwieltje. Zodra het scherm met instellingen is geopend, klik je op Netwerk en internet en dan aan de linkerzijde van het scherm op VPN.


Stap 2: een VPN-verbinding toevoegen

Nu gaan we een VPN-verbinding toevoegen. Klik allereerst op de knop Een VPN-verbinding toevoegen.

In het blauwe scherm dat nu opkomt, kun je de gegevens van je VPN-provider invoeren. In sommige landen kun je bij VPN-provider kiezen uit een aantal standaard providers, maar vanuit Nederland kun je hier alleen Windows (ingebouwd) selecteren.

Bij Naam van de verbinding kun je de VPN-verbinding een naam geven die voor jou herkenbaar is. Kies bijvoorbeeld ‘VPN-verbinding Werk’ als je hem alleen maar voor werkgerelateerde activiteiten nodig hebt.

VPN-verbinding toevoegen op Windows 10

Bij Servernaam of -adres geef je het IP-adres of de server-url van de VPN-server op.

Onder VPN-type kies je het VPN-protocol dat je wilt gebruiken. In de meeste gevallen lukt het om hier de optie Automatisch te kiezen. Voor meer informatie over VPN-protocollen kun je ons artikel over dit onderwerp bekijken.

Bij type aanmeldingsgegevens geef je de manier aan waarop je wilt inloggen. In de meeste gevallen gaat het om een gebruikersnaam en wachtwoord. In sommige gevallen kun je bijvoorbeeld kiezen voor een smartcard of certificaat.

In de vakjes voor gebruikersnaam en wachtwoord vul je vervolgens je inloggegevens in. Let op: Kies er alleen voor om de gegevens op te slaan als je computer niet door onbekenden gebruikt kan worden én goed beveiligd is!

Als je klaar bent met het invoeren van alle gegevens, klik dan op Opslaan.


Stap 3: verbinding maken met de VPN-server

Via het VPN-menu in Instellingen (zoals beschreven in stap 1) kun je de toegevoegde VPN-verbinding nu selecteren en verbinding maken met de VPN-server. Nu ben je veilig verbonden en kun je met een gerust hart het internet op.

Scan de code