Standaard poorten en URL’s

You are here:
< Terug

Email Poorten

De verschillende mail server adressen kun je vrijwel altijd vinden bij je eigen email provider. Men geeft daar vaak ook aan welke poorten je moet gebruiken, maar wat houden die poorten nou precies in en waar dienen ze voor?

Laten we eens de veel gebruikte poorten doornemen.

POP / POP3

Het Post Office Protocol kent in principe maar 2 poorten welke het meest gebruikt worden.

  • Poort 110: Dit is de standaard poort voor een POP verbinding, deze verbinding is niet versleuteld en kan dus ook als onveilig beschouwd worden
  • Poort 995: Poort 995 betreft de poort voor een versleutelde POP verbinding. Deze verbinding is beveiligd en het is ook aangeraden om deze te gebruiken.

IMAP

Het Internet Message Access Protocool beschikt net als POP / POP3 over maar 2 poorten die het meeste gebruikt worden.

  • Poort 143: Net als bij POP is dit de standaard poort zonder een versleutelde verbinding. Het is ook niet aangeraden om deze verbinding te gebruiken aangezien het niet veilig is.
  • Poort 993: Deze poort is geschikt voor een versleutelde IMAP verbinding. Dit is veilig en ook aangeraden te gebruiken.

SMTP

Het Simple Mail Transfer Protocol is bedoeld om email te kunnen verzenden. SMTP kent 3 poorten welke het meeste gebruikt worden.

  • Poort 25: Dit betreft de standaard poort voor SMTP, deze poort is onbeveiligd en dus niet versleuteld.
  • Poort 465: Deze poort is geschikt voor een beveiligde SSL verbinding en daarom ook versleuteld. Het wordt aangeraden om deze poort te gebruiken.
  • Poort 587: Deze poort is ook geschikt voor een beveiligde verbinding, maar deze gaat dan over TLS. Dit is een andere variant van versleuteling.

URL’s:

Webclient:  https://webmail.jedomein.nl

Scan de code